Een allochtone dader heeft bij eenzelfde vergrijp een grotere kans op (een zware) straf dan een autochtone dader. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek dat de Universiteit Leiden in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak hield. Ook als rekening wordt gehouden met factoren die een verklaring zouden kunnen geven voor de verschillen zoals werkloosheid, de aanwezigheid van een strafblad of ontkenning van het feit dan blijft een deel van de verschillen in strafmaat onverklaard, zo schrijft Trouw op basis van het Leidse onderzoek.
Discriminatie?
De vraag is hoe het tot nu toe niet verklaarde deel van de verschillen in strafmaat verklaard zou kunnen worden. Om daar achter te komen wil de Raad voor de Rechtspraak verder onderzoek laten doen. EenVandaag sprak mr. El Hannouche over zijn ervaringen met verschillen in strafmaat tussen allochtone en autochtone daders naar aanleiding van het artikel in Trouw. Ook hij benadrukt dat nader onderzoek van belang is om inzicht te krijgen in de precieze oorzaken van de verschillen. Een mogelijke verklaring waar ook de Leidse onderzoekers rekening mee houden, zijn mogelijke al dan niet onbewuste vooroordelen van rechters, aldus El Hannouche.
Taal- en cultuurbarrières
El Hannouche ziet daarnaast dat taal- en cultuurbarrières soms voor misverstanden kunnen zorgen die vergaande consequenties kunnen hebben voor allochtone daders in de vorm van zwaardere straffen. Dat hier een rol is weggelegd voor de advocaat, zoals de Raad voor de Rechtspraak suggereert, wordt ook door El Hannouche onderkend. Zo is het van belang dat de verdachte bewust wordt van het referentiekader van de rechter. Vergroting van de diversiteit binnen de rechterlijke macht zal naar het oordeel van El Hannouche ook positief uitpakken in dat verband, zo laat hij in het radio-interview met EenVandaag weten.
Meer informatie of hulp nodig?
Wat zijn de kosten?
Klik hier voor meer informatie over de wijze waarop uw advocaatkosten kunnen worden vergoed en welke betalingsmethoden ons kantoor hanteert.