Moeder in omgangszaak: proceskostenveroordeling door onnodig procederen

In een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 12 augustus 2024 was het verzoek van de moeder aan de orde om de omgangsregeling met haar zoon te wijzigen. De vader verzette zich tegen het verzoek en wilde de bestaande regeling behouden. De rechter oordeelde dat er geen sprake was van gewijzigde omstandigheden. Bovendien werd de moeder veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, omdat zij volgens de rechter nodeloos procedeerde.

1. Feiten en omstandigheden

In deze zaak hebben de ouders, die gescheiden zijn, een zoon die in 2017 is geboren. De vader heeft het gezag over het kind en het kind woont bij hem. In een eerdere beschikking van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is in januari 2024 al een omgangsregeling vastgesteld waarin is bepaald dat de moeder haar zoon om de twee weken ziet. De moeder heeft nu verzocht om een ruimere omgangsregeling.

De bestaande regeling, waarbij de omgang tussen de moeder en het kind beperkt is tot eens per twee weken, werd bepaald vanwege zorgen over de conflicten tussen de ouders en de rust die het kind nodig heeft. Het hof heeft in januari 2024 bepaald dat deze regeling voorlopig zou blijven bestaan.

2. Moeder: wijzig regeling naar ruimere regeling

De moeder verzoekt de rechtbank om de omgangsregeling te verruimen, zodat haar zoon eens per twee weken een weekend bij haar verblijft, en één week in de zomervakantie. Ze stelt dat de omstandigheden zijn veranderd sinds de beschikking van het hof. Volgens de moeder zijn er nieuwe feiten naar voren gekomen, zoals een incident in maart 2024 en de maanden waarin de vader het contact tussen haar en hun zoon heeft verhinderd.

3. Vader: behoud regeling en veroordeel moeder in proceskosten

De vader is het niet eens met het verzoek van de moeder en verzoekt de rechtbank om de bestaande regeling te handhaven. Hij stelt dat er geen sprake is van gewijzigde omstandigheden die een wijziging van de omgangsregeling rechtvaardigen. Daarnaast verzoekt hij de rechtbank om de moeder te veroordelen in de proceskosten, omdat hij van mening is dat zij nodeloos procedeert.

4. Rechter: geen wijziging regeling en veroordeling proceskosten

De rechtbank overweegt dat er geen sprake is van gewijzigde omstandigheden die een wijziging van de omgangsregeling rechtvaardigen juist nu deze zorgregeling heel recent is bepaald. De moeder heeft haar verzoek onvoldoende onderbouwd, en de door haar aangevoerde gebeurtenissen zijn niet van dien aard dat ze de bestaande omgangsregeling zouden moeten beïnvloeden.

De rechter benadrukt dat de moeder nodeloos blijft procederen en daarmee het belang van haar kind uit het oog verliest. Ook haar advocaat krijgt een veeg uit de pan:

Ook de rechtbank maakt zich grote zorgen om de houding van de moeder, en bovendien ook om de houding van haar advocaat. Tijdens de mondelinge behandeling is door hen beiden aangegeven dat zij zullen blijven doorprocederen, zo nodig tot aan de Hoge Raad, tot de moeder de uitkomst heeft bereikt die zij wil. Hiermee lijkt niet alleen de moeder het belang van [minderjarige (voornaam)] uit het oog te verliezen, maar lijkt de advocaat van de moeder ook het belang van haar cliënte uit het oog te verliezen.

De moeder moet dan ook de proceskosten vergoeden van de vader terwijl het gebruikelijk is in familiezaken dat iedere partij zijn eigen proceskosten draagt.

5. Conclusie

Deze uitspraak laat zien dat het belangrijk is om niet lichtvaardig om te gaan met verzoeken om wijziging van een omgangsregeling. Er moet sprake zijn van duidelijke gewijzigde omstandigheden, en het procederen op basis van persoonlijke conflicten wordt door de rechtbank niet gewaardeerd. Het belang van het kind staat altijd centraal, en nodeloos procederen kan leiden tot veroordeling in de proceskosten zoals in deze zaak.

 

Meer informatie of hulp nodig?

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met:

Wat zijn de kosten?

Klik hier voor meer informatie over de wijze waarop uw advocaatkosten kunnen worden vergoed en welke betalingsmethoden ons kantoor hanteert.