De 7 voordelen van een gezamenlijke echtscheiding

Scheiden is een ingrijpend proces dat veel emoties en onzekerheden met zich meebrengt. Het kiezen voor een gezamenlijke advocaat kan het scheidingsproces aanzienlijk vergemakkelijken en minder belastend maken. Hieronder bespreken we de zeven belangrijkste voordelen van scheiden via een gezamenlijke advocaat.

1. Kostenbesparing

Een van de grootste voordelen van het inschakelen van een gezamenlijke advocaat is de besparing op juridische kosten. Wanneer beide partijen elk een eigen advocaat hebben, worden de kosten vaak verdubbeld. Met een gezamenlijke advocaat worden de juridische kosten gedeeld, wat resulteert in een aanzienlijke kostenbesparing voor beide partijen.

2. Snellere afhandeling

Scheiden via een gezamenlijke advocaat kan het proces aanzienlijk versnellen. Omdat er geen sprake is van twee advocaten die heen en weer moeten communiceren, kunnen beslissingen en overeenkomsten sneller worden bereikt. Dit zorgt ervoor dat beide partijen sneller duidelijkheid hebben en verder kunnen met hun leven. Bovendien is er geen zitting en het risico dat de andere echtgenoot in hoger beroep gaat. Alles verloopt schriftelijk en daardoor veel sneller.

3. Minder conflict

Een gezamenlijke advocaat werkt in het belang van beide partijen en bevordert een harmonieuze scheiding. Dit kan helpen om conflicten te minimaliseren en zorgt ervoor dat de communicatie open en constructief blijft. Het doel is om tot een oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is.

As er kinderen in het spel zijn, is het des te belangrijker dat het minst conflictueuze echtscheidingstraject wordt gevolgd. In het belang van de kinderen is het vermijden van een vechtscheiding namelijk van groot belang. Een gezamenlijke echtscheiding is verreweg de meest effectieve weg om een vechtscheiding te voorkomen.

4. Emotionele ondersteuning

Het scheidingsproces is emotioneel zwaar en kan leiden tot veel stress en angst. Een gezamenlijke advocaat kan als neutrale partij optreden en emotionele steun bieden door het proces te verlichten. Dit kan helpen om spanningen te verminderen en een vredige sfeer te bevorderen. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is dat van groot belang mede om trauma’s bij de kinderen te voorkomen.

5. Transparantie en gelijkheid

Met een gezamenlijke advocaat wordt het hele proces transparanter. Beide partijen hebben toegang tot dezelfde informatie en worden gelijk behandeld. Dit kan wantrouwen verminderen en ervoor zorgen dat beide partijen zich gehoord en begrepen voelen.

Zo kan een advocaat een objectieve berekening maken van de (kinder)alimentatie als beide ouders daar een eigen visie op hebben. Dit geldt ook voor eventuele onenigheden over verdeling van het vermogen. In dat kader kan de echtscheidingsadvocaat objectieve inzichten bieden in de wijze waarop de rechter het vermogen zou verdelen waardoor een hele rechtsgang vermeden kan worden.

6. Betere samenwerking

Een gezamenlijke advocaat moedigt samenwerking tussen de scheidende partijen aan. Dit kan vooral belangrijk zijn als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Een gezamenlijke aanpak bevordert een coöperatieve houding, wat de toekomstige co-ouderschapsrelatie ten goede kan komen.

7. Flexibele oplossingen

Een gezamenlijke advocaat kan helpen bij het vinden van creatieve en flexibele oplossingen die aan de behoeften van beide partijen voldoen. Omdat de advocaat niet uitsluitend de belangen van één partij behartigt, kan hij of zij met oplossingen komen die voor beide partijen werkbaar en acceptabel zijn.

De rechter wordt regelmatig gedwongen tot een alles-of-niets-benadering en soms neemt de rechter zelfs een beslissing waar beide partijen niet op zitten te wachten omdat er nu eenmaal een knoop doorgehakt moet worden als de echtgenoten het maar niet eens kunnen worden. Bij een gezamenlijke advocaat worden creatieve oplossingen ingezet om de belangen van beide partijen zoveel mogelijk tegemoet te komen zodat er niet altijd een compromis gesloten hoeft te worden waarbij beide partijen water bij de wijn moeten doen.

Conclusie

Scheiden via een gezamenlijke advocaat biedt tal van voordelen die het proces soepeler, sneller en minder kostbaar maken. Het bevordert samenwerking en minimaliseert conflicten, wat vooral belangrijk is als er kinderen bij betrokken zijn. Door te kiezen voor een gezamenlijke advocaat kunnen beide partijen met meer rust en duidelijkheid een nieuwe fase in hun leven ingaan.

 

Meer informatie of hulp nodig?

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met:

Wat zijn de kosten?

Klik hier voor meer informatie over de wijze waarop uw advocaatkosten kunnen worden vergoed en welke betalingsmethoden ons kantoor hanteert.